Tuesday, October 12, 2010

Peluang Kerjaya Di LHDN

Minggu ni aku tersangat bz sangat maleh nak buat entry baru... cuma aku nak war-warkan kepada sesiapa yang berminat untuk bekerja dengan LHDN, ada peluang kerjaya ditawarkan baru-baru ini.



TARIKH IKLAN : 11 Oktober 2010


JAWATAN

A1 - Penolong Pegawai Eksekutif (Teknologi Maklumat)
Gred 31
(1 Kekosongan)

B1 - Pembantu Tadbir (Penaksiran) Gred 21
(39 Kekosongan)

B2 - Pembantu Tadbir (Perkeranian) Gred 21
(19 Kekosongan)

B3 - Pembantu Tadbir (Perpustakaan) Gred 21
(1 Kekosongan)

B4 - Pembantu Tadbir (Kejuruteraan) Gred 21
(4 Kekosongan)

B5 - Pembantu Tadbir (Juruteknik Komputer) Gred 21
(28 Kekosongan)

B6 - Pembantu Tadbir (Operator Komputer) Gred 21
(3Kekosongan)

B7 - Pembantu Tadbir (Keselamatan) Gred 21
(24 Kekosongan)


KELAYAKAN

A1

Memiliki diploma dalam bidang sains komputer atau teknologi maklumat yang diiktiraf oleh kerajaan dari institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
ATAU

Memiliki diploma dalam bidang kejuruteraan elektronik (komputer) yang diiktiraf oleh kerajaan dari institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;

DAN

Memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul (CGPA) sekurang-kurangnya 2.70 dan ke atas bagi diploma yang berkenaan. Bagi pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) yang tidak memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul (CGPA) 2.70, pegawai hanya layak memohon sekiranya telah berkhidmat 5 tahun dan ke atas;

DAN



Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


B1

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta kepujian dalam subjek Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut ;
ATAU

Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Perdagangan Malaysia peringkat pertengahan (Simpan Kira) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;

ATAU
Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Perdagangan Malaysia peringkat tertinggi (Perakaunan) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;

ATAU
Sijil dalam bidang pengurusan perniagaan atau sijil penyimpan kira-kira dari politeknik-politeknik tempatan atau kelayakan dalam bidang berkaitan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
DAN

Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


B2/B3

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta kepujian dalam subjek Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut ;

DAN

Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


B4

Sijil dalam bidang Kejuruteraan Elektrik dari politeknik-politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;

DAN

Kepujian Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

B5/B6

Sijil Pelajaran Malaysia serta lulus subjek elektrik atau elektronik atau teknologi maklumat pada peringkat peperiksaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
ATAU

Sijil dalam bidang teknologi maklumat atau prosesan data yang diiktiraf oleh kerajaan dari politeknik-politeknik tempatan atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya;

ATAU

Sijil dalam bidang kejuruteraan elektronik (komputer) yang diiktiraf oleh kerajaan dari politeknik-politeknik tempatan atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya;

DAN

Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


B7

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta kepujian dalam subjek Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut ;

ATAU

Bekas anggota polis atau tentera yang berpangkat Koperal dan ke atas dan telah disahkan dalam perkhidmatan tersebut serta mempunyai rekod perkhidmatan yang baik dan berkebolehan bertutur, membaca dan menulis dalam Bahasa Malaysia dengan memuaskan.
DAN

Mempunyai syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut :-

a. Tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53 bagi wanita tanpa bersepatu;

b. Berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita;

c. Mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang-kurangnya 79sm dan semasa menarik nafas 84sm (lelaki sahaja);

d. Lulus dalam ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata atau kanta lekap; dan

e. Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat.


* Semua pemohon mestilah Warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan.

Bagi pegawai LHDNM yang sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Am adalah layak dipertimbangkan oleh LHDNM untuk kenaikan pangkat secara lantikan ke jawatan Pembantu Tadbir Gred 21 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan :-

a) mempunyai kelayakan akademik seperti di atas; atau

b) lulus peperiksaan khas yang ditetapkan (bagi bidang Penaksiran/ Perkeranian yang mana berkenaan);

c) berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh lantikan.

BIDANG TUGAS

A1

Membantu Pegawai Eksekutif (Teknologi Maklumat) Gred 41 untuk mengkaji kemungkinan memperbaiki kecekapan program komputer yang sedia ada.

Membantu dalam membuat persediaan untuk melaksanakan sistem aplikasi komputer seperti latihan kepada pengguna, peralihan dan operasi serentak.

Membantu dalam penyediaan infrastruktur komputer bagi setiap projek yang dirancang.

Menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan komputer peribadi di semua cawangan LHDNM.


B1

Mendaftar dan menyelenggarakan fail Cukai Pendapatan dan menyemak indeks ke atas pelbagai dokumen yang diterima.

Memberi khidmat nasihat kepada pembayar cukai di kaunter atau melalui telefon.

Membantu operasi Banci Bisnes dalam lawatan ke premis-premis perniagaan.

Membantu mengeluarkan bil kompaun dan daftar kes saman .


B2

Mengendalikan urusan buku perkhidmatan dalam merekodkan perubahan dan pertambahan maklumat perkhidmatan dan rekod cuti pegawai.

Mengurus dan mengemas kini fail-fail am pentadbiran dan kewangan.

Mengemas kini maklumat pegawai dalam Sistem Maklumat Sumber Manusia dan statistik perjawatan bulanan.

Membantu dalam semua hal ehwal pembayaran gaji, elaun, tuntutan perbelanjaan, baucar bayaran dan urusan inventori dan aset jabatan.


B3

Membuat kerja-kerja merekodkan bahan seperti buku, akta, terbitan bersiri, koleksi khas, laporan tahunan, CD, gambar, tesis, kertas kerja seminar, nota kursus dan sebagainya

Melakukan tugas-tugas kaunter (menjawab pertanyaan rujukan, urusan pinjaman dan pemulangan bahan, tempahan, e-mel makluman kepada pengguna dan menyusun kad pinjaman.
Membuat kerja-kerja memproses bahan seperti menaip kad katalog, kad pinjaman, poket, label dan juga melabel bahan.

Mengemas kini maklumat bibliografi koleksi Pusat Sumber ke dalam sistem perpustakaan.


B4

Memantau dan mengawal selia kerja-kerja pengubahsuaian, pembaikan dan penyelenggaraan awam untuk ruang pejabat atau bangunan LHDNM.

Menerima, memeriksa dan menguruskan semua aduan kerosakan berhubung kerja-kerja elektrik dan lain-lain tugas yang diarahkan.


B5

Bertanggungjawab mengendalikan semua urusan penyelenggaraan sistem peralatan komputer.


Bertanggungjawab mengendalikan urusan penyelenggaraan aplikasi peralatan komputer.
Bertanggungjawab mengendalikan urusan Operasi Sistem Komputer.
Membantu mengurus urusan dan proses penyelenggaraan komputer / mesin cetak / peralatan yang masih dalam tempoh jaminan dengan pembekal / petender yang berkaitan dengan urusan Rundingan Terus / Tender.

B6

Menjalankan kerja-kerja Batch Job INTACTSG, STS & Adhoc mengikut jadual yang telah ditetapkan.
Menjalankan kerja-kerja ‘backup’ harian dan mingguan secara robotik atau manual dalam masa yang ditentukan.
Menjalankan kerja-kerja pemindahan data (FTP), petikan data dan mengeluarkan ‘output’ serta cetakan laporan mengikut keperluan semasa.
Bertugas sebagai ‘Help Desk’ bagi pihak JTM dan menyalurkan segala laporan kerosakan atau masalah kepada pihak yang bertanggungjawab melalui Sistem Help Desk Automasi Pejabat.

B7

Membantu memantau disiplin anggota keselamatan.

Membantu menyelaras, mengatur, merancang dan mengendalikan latihan untuk pegawai dan anggota keselamatan LHDNM.

Mengawal selia tugas-tugas kawalan keselamatan di Ibu Pejabat dan cawangan-cawangan LHDNM.

Mengawal selia dan memantau penyimpanan dan pergerakan senjata api dan peluru.


KRITERIA YANG DIPERLUKAN


ü Berdaya saing, asertif, pemikiran kritis, dinamik serta matang.
ü Bertanggungjawab, proaktif, daya inisiatif yang tinggi dan kemahiran interpersonal yang baik.
ü Kebolehan bekerja secara berkumpulan, kemahiran komunikasi yang baik dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Berkemahiran dalam bahasa etnik seperti Mandarin, Tamil dan bahasa lain adalah satu kelebihan.
ü Aktif dalam kegiatan luar terutama dalam bidang sukan, seni mempertahankan diri dan pasukan beruniform.




GAJI

Skim Gaji Jawatan :

A1
RM1998.00 – RM4950.00

B1 – B7
RM1370.00 – RM3417.00



FAEDAH


LHDNM menawarkan faedah yang menarik kepada kakitangannya seperti kemudahan cuti rehat, rawatan perubatan dan pergigian, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, pinjaman komputer, peluang membina kerjaya, kursus-kursus untuk kemajuan diri dan kemudahan sukan dan rekreasi.

CARA MEMOHON


Permohonan dari calon-calon luar LHDNM (termasuk yang sedang berkhidmat dengan Kerajaan) hendaklah dibuat melalui Laman Web JobsMalaysia (Kementerian Sumber Manusia) di http://www.jobsmalaysia.gov.my .

Permohonan dari calon-calon pegawai LHDNM yang masih berkhidmat (bertaraf Tetap, Kontrak dan Sambilan) hendaklah dibuat melalui melalui sistem yang boleh dicapai melalui URL http://kerjaya.hasil.gov.my/eKerjaya .

Semua permohonan tidak perlu dicetak/di pos ke LHDNM.

Nama calon-calon yang berjaya dipanggil menghadiri temu duga akan dipamerkan di Laman Web LHDNM dan akan dimaklumkan melalui surat. Pemohon juga digalakkan sentiasa menyemak melalui Laman Web LHDNM untuk mengetahui maklumat berkenaan.


TARIKH TUTUP PERMOHONAN


25 Oktober 2010

Sunday, October 3, 2010

Betul Ker LHDN Tak Tangkap ‘Ikan Jerung’?

Aku kadang-kadang ada terbaca di dalam beberapa forum mengenai isu cukai pendapatan dan ada komen yang mengatakan pihak LHDN hanya berani mengaudit dan menyiasat pembayar-pembayar cukai yang dikategorikan sebagai ‘ikan bilis’ atau ‘orang kebanyakkan’ sahaja sedangkan pihak LHDN tak berani nak sentuh ‘ikan-ikan jerung’ atau pembayar cukai yang berstatus VIP. Aku sendiri turut mempunyai pengalaman sendiri ketika membuat kerja-kerja audit ke atas akaun pembayar cukai dan sering ditanya dengan sinis oleh mereka mengenai isu ‘ikan jerung’ dan ‘ikan bilis’ ini.

Aku akui bahawa pembayar-pembayar cukai mempunyai pandangan sebegini kerana disebabkan mereka tidak mempunyai pengetahuan penuh mengenai Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967. Mereka seringkali mendakwa bahawa mereka tidak pernah mendengar di media massa bahawa LHDN ada menyiasat si polan dan si polan, dan oleh demikian, mereka menganggap bahawa LHDN tak buat kerja.

Sebenarnya, pihak LHDN tertakluk kepada Seksyen 138 Akta Cukai Pendapatan 1967 di mana pihak LHDN tidak boleh mendedahkan sebarang maklumat mengenai pembayar cukai kecuali pada masa-masa tertentu. Jika tidak, pihak LHDN boleh disaman oleh pembayar cukai kerana melanggari haknya. Bagi sesiapa yang mendedahkannya termasuklah pekerja LHDN ataupun tax agent, maka dianya boleh disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 117 ACP 1967 yang meperuntukkan denda tidak melebihi RM4 ribu atau dipenjara tidak lebih 1 tahun atau kedua-duanya sekali. Selain itu, sebagai pekerja badan berkanun kerajaan, pekerja-pekerja LHDN juga tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi (OSA) yang tidak boleh mendedahkan sebarang rahsia berkenaan dengan kerajaan.


Oleh demikian, kita tidak akan mengetahui mana-mana syarikat yang diaudit atau disiasat oleh pihak LHDN kecuali jika kes audit/siasatan ini dibawa ke mahkamah. Bila ianya dibawa ke mahkamah, maka pihak awam mempunyai akses untuk mengetahuinya. Korang boleh semak kes-kes audit/siasatan yang dibawa ke mahkamah melalui laman web Malaysian Law Journal ataupun melalui enjin carian. Kes-kes yang dibawa ke mahkamah kebanyakkannya adalah disebabkan berlakunya bantahan samada oleh pihak pembayar cukai ataupun pihak LHDN mengenai isu-isu percukaian. Juga, ada juga kes yang dibawa ke mahkamah adalah kes jenayah di mana pihak LHDN mendakwa pembayar cukai melanggari Akta Cukai Pendapatan 1967 terutamanya Seksyen 113 atau Seksyen 114 yang melibatkan isu penggelakkan cukai. Kes yang terbaru adalah seperti di bawah.



Oleh demikian, kepada orang di luar sana, diharap korang jangan begitu cepat menghukum yang pihak LHDN nie tak berani nak kacau ‘ikan-ikan jerung’ kat luar sana tue. Sebenarnya banyak kes-kes syarikat atau individu yang berstatus VIP telah diaudit/disiasat oleh pihak LHDN, cuma kes-kes pembayar cukai (tidak kira orang biasa mahupun VIP)ini tidak boleh didedahkan kepada umum sama sekali kecuali jika kes ini dibawa ke Mahkamah. Kalau masuk mahkamah sekalipun, pihak media tak berminat nak paparkan di dalam suratkhabar / media massa mereka sebab mereka beranggapan kes-kes cukai ini tak begitu menarik untuk tatapan pembaca-pembaca mereka dan juga mereka beranggapan bahawa kes jenayah cukai ini bukanlah satu kesalahan jenayah yang besar seperti kes bunuh sedangkan kalau di Amerika Syarikat, ramai pembayar cukai telah dipenjarakan jika cuba menggelakkan cukai.

Wednesday, September 29, 2010

Cari Duit Lebih

Hari ni aku nak menaip pasal macamaner nak cari duit lebih atau modal untuk kita buat pelaburan ataupun untuk tujuan peribadi. Kalau korang baca blog-blog pelaburan hartanah seperti matjoe, abangensem, pie2020 & faridzaswadi, diorang ada jugak cerita bagaimana nak dapatkan modal untuk melabur. Antaranya ialah:

1. Buat savings daripada monthly salary setiap bulan
2. Keluarkan duit dari akaun 2 KWSP
3. Friendly loan daripada kekawan, parents dan saudara mara
4. Buat part-time job
5. Refinance rumah ataupun jual rumah kalau ada excess value

Kalau ikutkan banyak lagi cara bagi kita untuk mendapatkan modal selain daripada 5 cara di atas tue. Tapi kali ni aku nak sharekan tentang cara lain untuk dapatkan modal ataupun duit lebih.
For those yang dah tau, bahawa sesetengah agensi penguatkuasaan undang-undang di Malaysia ni ada memberikan ganjaran kepada pemberi maklumat (informer). Nilai ganjaran kebanyakannya bergantung kepada bagaimana pentingnya maklumat yang diberikan oleh informer ini kepada agensi kerajaan tersebut. Sebagai contoh, jika maklumat yang diberikan hanya secara am seperti maklumat daripada informer mengatakan bahawa jirannya melarikan cukai tetapi informer tidak memberi maklumat lengkap seperti bagaimana modus operandi jirannya melarikan cukai samada secara membuat belian palsu ataupun merendahkan amaun jualan, maka maklumat tersebut dianggap sebagai tidak lengkap dan ganjaran berkemungkinan tidak diberikan. Kalau ganjaran diberikan sekalipun, nilai ganjaran mungkin tidak setinggi mana berbanding ganjaran yang sepatutnya diterima.

Kalau aku tak silap, nilai ganjaran bagi setiap agensi kerajaan adalah berbeza. Sebagai contoh, bagi pihak LHDN, jumlah ganjaran adalah di dalam lingkungan 10%-20% daripada jumlah cukai yang dilarikan, manakala bagi pihak kastam ialah lebih kurang 10% dari nilai barang rampasan. Kalau jumlah cukai yang dilarikan lebih kurang RM10 juta, maka senang-senang je korang boleh dapat RM1-2 juta. Terus jadi instant millionaire. Tak payah main nombor ekor. Selain daripada kastam dan LHDN, agensi kerajaan yang turut memberi ganjaran kepada informer adalah seperti PDRM, Suruhanjaya Sekuriti dan Bank Negara Malaysia.

So jika korang ada info-info yang bernilai mengenai sesuatu kesalahan jenayah seperti penyeludupan barang dan pelarian cukai, maka korang jangan takut untuk memberikan maklumat tersebut kepada pihak berkaitan. Jangan bimbang, maklumat peribadi korang akan dirahsiakan dengan selamatnya. Cuma pemberian ganjaran hanya diberikan apabila kes tersebut telah selamat diselesaikan. Kalau kes tersebut mengambil masa 2-3 tahun untuk diselesaikan, maka korang pun kenalah tunggu 2-3 tahun gak.


Tuesday, September 28, 2010

Travelling Ke Batu Pahat

Member aku sakit gigi pun belasah gak mee racun ni

Mee racun batu pahat

Aku sejak dari hari Ahad berada di Bandar Batu Pahat, Johor untuk urusan kerja. Aku dgn colleague aku stay kat Hotel Katerina (ala hotel yg famous pasal video seks Chua Soi Lek). Hotel nilah yang paling grandpun kat BP nie.. duduk situ dari hari Ahad sampai hari Selasa.

Sebenarnya, kitaorang datang ke BP ni untuk menghadiri satu kes mahkamah yang melibatkan kes cukai tidak dilapor dengan sebenar. Maklumat lanjut mengenai kes ini tidak dapat dipaparkan kerana perbicaraan kes ini ditangguhkan ke tarikh baru berikutan lawyer pembayar cukai mengalami masalah sakit kerongkong dan tidak dapat bercakap dengan lancar. So kiranya kitaorang pergi BP ni kira macam pergi makan angin la. Tapi sebenarnya, kat BP ni, takder tempat-tempat yang menarik pun. In fact, aku rasa memang takkan ada pelancong datang ke BP ni kecuali untuk urusan kerja.

Apapun, aku suka cari kedai-kedai makan yang best biler travelling jauh-jauh ni. As u know, Bandar Batu Pahat ni terkenal dengan keenakan nasi beriyaninya. Ada dua kedai yang sememangnya famous iaitu Nasi Bariani Mat Shah dan Nasi Beriyani Power, Taman Sorga. So kitaorang try makan nasi beriyani di kedua-dua kedai tersebut.

Nasi Bariani Mat Shah terletak berhampiran dengan Bandar BP iaitu di Medan Selera yang terletak berdekatan dengan Jambatan Batu Pahat. Manakala Nasi Beriyani Power terletak di Taman Sorga berhampiran dengan area-area Dataran Batu Pahat. Harga nasi briyani Mat Shah lebih murah jika dibandingkan dengan Restoran Nasi Beriyani Power Taman Sorga. Tapi tak bolehlah dibandingkan secara direct kerana nasi briyani Mat Shah dijual di gerai medan selera manakala beriyani power ada restorannya sendiri dan hiasan dalaman yang menarik. Pada pendapat aku, nasi beriyani power menambat selera aku sebab nasinya kurang berminyak jika dibandingkan dengan beriyani Mat Shah. Aku tak ambik gambarpun bagi kedua-dua kedai ni sebab dah banyak sangat gambar korang boleh tengok kat blog-blog lain.

Lagi satu makanan yang kitaorang try after kitaorang menggoogle ialah mee racun batu pahat. Tapi nak mencari gerai mee racun ni memang payah. Kitaorang try cari alamat kat blog-blog yg pernah review mee racun ni tak beri alamat specific, Cuma diorang cakap kedai tue berada di Taman Seri Jaya, belakang Carrefour BP. Tapi sebenarnya ada 3 gerai mee racun di Batu Pahat ni, tapi yang dikatakan paling best ialah di gerai yg belakang Carrefour ni. Kitaorang cuba cari dalam GPS kot-kot termasuk dalam POI pun takder gak. Kitaorang pusing-pusing lepas tue barulah jumpa. Gerai tue takder signboard pun. Lokasinya ialah terletak di Jalan Rotan Tunduk, Taman Sri Jaya dan terletak betul-betul bersebelahan kanan Surau Taman Sri Jaya. Kedai ni dibuka mulai jam 4.30 petang dan korang kena datang awal-awal kalau nak rasa mee racun gearbox sebab masa kitaorang sampai jam 7.30 malam pun, diorang dah catu tulang gearbox tue.

Apa yang special sangat tentang mee racun ni? Mee racun ni rasanya macam mee bandung tapi yang specialnya, kalau korang order mee racun gearbox, korang akan dapat hirup tulang gearbox kambing yang best tue. Selalunya, diorang akan bagi 2 tulang gearbox kambing ni pada setiap hidangan tapi malam tu, kitaorang dapat rasa satu tulang jer pasal tulang dah nak abis. Tak sampai ½ jam kitaorang duduk, tulang gearbox kat gerai tue dah habis licin dah. Tapi diorang tak tutup kedai lagi sebab korang boleh makan mee racun biasa lagi. Selain mee racun, gerai ni ada juga menjual bihun sup, nasi goreng dan roti canai. So kalau korang sampai pukul 8 mlm ke atas, memang kebarangkalian korang nak makan mee racun gearbox takkan kesampaian.

Hari Selasa pagi kitaorang gerak balik ke KL, singgah dulu beli kerepek2 kat Parit Raja untuk family dan office, terus straight balik KL. Jika ikut harga, kerepek kat Banting lagi murah. Rasanya lebih kurang sama jer. Goreng pakai minyak gak. Anyway, aku mungkin ke Batu Pahat lagi pada bulan Disember ni. Tak sabar nak makan mee racun lagi.




Thursday, September 23, 2010

Rumah Terbengkalai Pun Boleh Kena Lelong Ker?

pic. credit to PAH


Satu hari tue, sedang aku asyik melayan list rumah lelong, ku agak terkejut biler aku lihat ada satu apartment yang terbengkalai somewhere di area Gombak termasuk dalam list lelong tue. Tak sangka pulak rumah terbengkalai pun boleh kena lelong. Ada ker buyer nak beli rumah yang tak siap nie? Kalau adapun yang berminat, yerlah, dah tentu harga RP tue memang jauh rendah dari harga kos/harga pasaran, ada ke mana-mana bank sanggup nak bagi loan to that buyer? Macamana pulak pihak valuer nak nilai rumah tue?


Kalau korang nak tau, apartment yang terbengkalai ni dikenali sebagai Gombak Perdana Villa. Kalau korang lalu MRR2 dari Batu Caves nak ke Highway Karak, mesti korang perasan apartment ni yang terletak di sebelah kanan Petronas & Shell sebelum simpang ke Highway Karak tue. Memang nampak besar dan tinggi apartment tue. Hasil googlean aku, aku dapati harga asal apartment ni antara RM150,000 ke RM200,000 dan sepatutnya siap pada tahun 2001. Punca terbengkalai adalah dipercayai berpunca daripada kegagalan pihak pemaju sendiri. Peratusan siap adalah kurang di bawah 50% walaupun dari luar, kita boleh nampak macam dah hampir siap tapi sebenarnya kat dalam tue masih banyak belum disiapkan.


Harga RP yang ditawarkan adalah hanya RM55,000 dengan keluasan 1,117 sq feet. Lebih 60% rendah daripada harga belian asal. Kalau ada cash dan sanggup menunggu hingga projek ni disiapkan (entah berapa tahun lagilah), memang untung besar gilerlah..tapi itulah, high gain, high risk. Kalau korang nie jenis risk taker, boleh try simpan. Apartment ni dilelong semalam buat kali ketiga iaitu 23.09.2010, tak taulah kalau ada orang beli ke tak. Tapi aku percaya takkan ada orang yang sanggup beli punyalah. Aku try cari gambar dalam internet, tapi tak jumpalah, Cuma ada gambar dari laman web PAH sahaja.

Wednesday, September 22, 2010

Rumah Lelong: Siapa Kata Rugi Kalau Beli Lebih Dari Harga Pasaran?

Aku sebenarnya baru berjinak di dalam pembelian rumah lelong dan aku banyak mengikuti beberapa blog yang banyak bercerita mengenai pengalaman mereka yang terlibat di dalam industri rumah lelong nie. Aku pun baru sekali jer beli rumah lelong nie dan alhamdullilah, rumah yang aku beli tue senang nak dapat penyewa dan mendatangkan positive cashflow untuk aku.

Biler bab nak beli rumah lelong nie, ramai yang berpendapat bahawa kalau kita nak beli rumah lelong nie, kita mesti beli rumah tue pada harga at least 10-20% below market value, otherwise tak berbaloi. Baik beli direct terus dari owner kalau nak beli ikut harga pasaran, at least kita dapat tengok condition rumah tue samada rumah tue berkondisi ok ke ataupun teruk. Aku ada terbaca kat blog faridzaswadi yang ada orang pernah bid rumah lelong low cost sampai melampau, hingga melebihi RM100k which is really ridiculous for rumah low cost. Itulah kalau emosi untuk menang dah menguasai diri hinggakan dah tak sedar objecktif utama nak beli rumah lelong nie.

Aku pun setuju bahawa better kiter tak payah masuk bid rumah lelong kalau beli pada harga above market value..memang tak berbaloilah. Lagi satu, biler bab financing nanti confirm bank akan tengok market value dulu before nak bagi loan,sebab bank bukannya bagi loan ikut kontrak lelong tue. Kalau harga tak munasabah, bank akan restrict loan tue sampai harga market value jer, which one is lower. So mahu tak mahu, the difference tue kita kena pakai duit sendiri la pulak.

Tapi ada satu artikel aku terbaca dalam The Star hari Sabtu lepas yang bercerita mengenai property auction. Ada satu property yang berjaya dibid pada harga melebihi market value tapi the successful bidder believe dia made the right decision sebab dia percaya pasaran kat area yang dia beli tue memang hot giler. Lagi satu aku percaya, yang dia nie memang banyak duit, so memang tak jadi masalahlah kalau nak bayar cash property tue kalau bank tak bagi loan pun.
Tapi property yang dia beli tue bukannya residential type tapi adalah sebuah kilang. So mungkin ada exception untuk kita beli hartanah kilang biarpun harga yang kita bid tue lebih dari harga pasaran. Tapi nasihat aku, janganlah beli kalau korang takde cash, takut-takut nanti loan tak lepas.

Aku post article The Star tue kat bawah nie.

Saturday September 18, 2010
Property auctions take on a new lease of life
By ANDREW LEE
andrewlee@thestar.com.my

THE idea of an auction seems to be the creation of a market for goods that would otherwise not exist. For instance, antiques and second hand merchandise are rare goods that would be difficult to obtain without going through an auction.

In light of recent economic hardship, another segment appears to have entered the auction market in a relatively big way and that is property.

Property auctions are far from new, but they have taken on a new lease of life in the west since the credit crunch.
The Daily Telegraph reported that only 15,000 properties changed hands in the United Kingdom at auctions in 1998, but by 2007 the figure had more than doubled. This was just before the financial crisis hit its peak, when 45,000 repossessed homes flooded the UK property auction market in 2008.
Back home in Malaysia, acquiring properties through auctions seems to have become popular as well.
However, although the number of purchases have risen in recent years, Ehsan Auctioneers Sdn Bhd sales manager Mohd Ali Abdul Majis argues that this increase, unlike the trend in the west, is not related to the credit crunch.

“We have recorded a steady rise in the number of auction purchases in recent years. Business started picking up in 2007, and although there is an indirect link between the credit crunch and this increase, I would say that public awareness was the most important factor,” he says.
He cites the ease at which people can get details of auctions via the Internet as a major contribution to this awareness.
“As a result, investors nowadays are more willing to invest in different ways if it benefits them. It seems that they have associated good opportunities with property auctions,” he adds.
Good opportunities indeed. Most properties are auctioned off at 20% below their market value, with a reserve price of up to 50% below its market value, in some cases.
It is not difficult to take part in a property auction – all that is needed is a bank draft of between 5% - 10% (depending on the property and auctioneer) of the reserve price, as well as the ability to pay the difference of amount in cash if the final auction price moves up.
This, in addition to being over the age of 18 and having an identity card, and you are ready to take part in the bidding process.

However, many investors interested in purchasing property from an auction seem to be taken aback by how cheap the prices are and forget to do the most important thing – research the property itself.
“Most of our customers have done thorough research of the properties they are interested in before attending our auctions. However, there are a small number who neglect this, and get into all sorts of bother after the purchase,” says Mohd Ali.

Properties are sold on an ‘as is where is’ basis, which by law means that the purchaser is responsible for all handling, transport and insurance to remove goods from their current location. The buyer also assumes the risk that the goods might be defective or damaged.

“Once the buyer has paid down the full amount, he bears the brunt of all hidden costs and assumes responsibility over the property on an ‘as is where is’ basis, and it is his prerogative to sort things out,” he continues. A major problem exists if the property is being rented out by a previous tenant. One purchaser tells of how she ran into some trouble after a successful bid.

“I had previously driven to the unit I was interested in purchasing before the auction and took for granted that it was empty,” she says. It wasn’t. The tenant refused contact with me even after my successful purchase. I could not do anything as I had only paid the 5% deposit, so by law I was not in full ownership of the unit.
“Once I obtained my bank loan and signed the proclamation of sale with the auctioneer, I had to hire lawyers to remove the tenant. It cost me over RM16,000,” she continues. That figure did not include her share of property maintenance, agency fees and other legal fees, all of which amounted to just under RM60,000.
“I was lucky that my unit is in a strategic area so fingers crossed, I will manage to recoup these costs in the long term,” she hopes.

There are other stories about new owners resorting to cut electricity and water supply to force the stubborn tenants out – and rather more serious ones where the police had to be called in. The moral of the story? Do your homework.

Another matter of concern is the planting of schemers on behalf of parties with vested interests.
For instance, some wealthy syndicates might form collusions whereby they only bid against outsiders, i.e. those not inside their ‘ring’. This weakens competition and distorts the value of the property, which will be auctioned off, again among members of the ‘ring’ at a later time, with the members splitting the difference in price among themselves.
Other types of schemes involve syndicates paying off individual bidders to stay away from certain properties, ensuring that the remaining bidders will not have the financial muscle to challenge them. However, these problems are present in all types of auctions and are not restricted to property ones alone – so don’t let these issues deter you from making a purchase. It certainly didn’t deter one property agent from bidding up to, after fierce competition, a final raise of RM170,000 above market price for a factory in Kepong.
When asked about the rationale behind such perceived folly, he was in no doubt that he did the right thing.
“This practice (bidding above the market price) is commonplace. Although I paid RM800,000, which is more than I wanted to for this property, industrial property around the Kepong area is in very high demand.
“It is extremely difficult to obtain such property on the secondary market, and we still stand to benefit from capital appreciation in the future,” he explains.
Despite the recent increase in transactions, Mohd Ali concedes that the property auction market in Malaysia is still not as developed as those in the west.
“There is a lack of high-end property in the auction market in Malaysia at the moment. This is because auctions in Malaysia only deal with forced sales, whereby banks repossess property due to non-performing loans. The banks then look for auctioneers to help them sell these properties, and we then market them in auctions,” he adds, hoping that in the future, Malaysia’s property auctions can provide a complimentary market to that of the secondary.

Sunday, September 19, 2010

Cerita Raya


Lebih kurang 2 minggu aku tak update blog aku nie . Yerlah, balik beraya di kampung, laptop pun tak bawa balik sekali, itu yang tak update langsung blog aku nie. Anyway, since aku dalam mood raya lagi, entry kali nie berkisar mengenai kisah raya aku selama 2 minggu ini.
Aku balik kampung ke Tepen (Taiping) pada pagi Rabu 2 hari lagi sebelum raya. Memang perjalanan balik kampung kali ini langsung tidak memenatkan kerana tiada langsung kesesakan jalan berlaku. Memang smooth giler la, tapi rasa mengantuk tu tetap ada. Sampai di Tepen lebih kurang 3 ½ jam jer dari KL.

Raya tahun ini tidak menyeronokkan dan suram kerana keluarga aku still dalam keadaan berdukacita kerana kehilangan adik kesayangan aku pada hujung tahun 2009 akibat kegagalan hati. Sejak abah aku kena mild stroke pada bulan Ramadan tahun lepas, arwah adik akulah yang took care everything sebab dia yang tinggal dengan mak abah aku di kampung. Dialah yang beli ikan, barang dapur dan bawa abah aku pegi berubat since dia boleh memandu. Tapi itulah, ajal datang tanpa diketahui, akhirnya adik aku meninggal di Hospital Selayang selepas mengalami demam kuning yang berlarutan selama 2 minggu. Tapi aku bersyukur kerana arwah adik aku meninggal dalam keadaan sempat berbakti kepada ibu bapa dan dalam keadaan sempurna. Yerlah, lately nie kita dikejutkan dengan beberapa kejadian ngeri di mana ada kes-kes kemalangan yang menyebabkan mangsa hangus terbakar dan yang lebih lagi dashyat ialah kes Sosilawati dan 3 orang yang lain dibunuh dan dibakar. Kesian kat anak-anak mereka, tak boleh nak cium dan tatap ibu atau ayah mereka buat kali terakhir.

Aku tak banyak pergi berjalan beraya di rumah orang pada tahun ini. Aku pegi melawat Mak Long aku yang baru-baru ini jatuh sakit dan menyebabkan Mak Long aku jadi sukar untuk bercakap dan melakukan kerja-kerja rumah. Kesian juga aku tengok keadaan dia sekarang. Tahun lepas abah aku sakit, kali nie kakak abah aku pulak sakit. Dahlah diorang tue 2 beradik jer. Badan abah dan mak long aku memang susut giler kalau berbanding sebelum ini.

Kebetulan hari jadi anak sulung aku yang kelima jatuh pada hari raya keempat, so aku pun ambil kesempatan untuk buat jamuan hari jadi anak aku disekalikan dengan jamuan hari raya. Aku tak jemput ramaipun, lebih kurang 50 orang jer.. main menu ialah nasi ayam dan bihun sup. Itupun masak sendiri jer. Untuk anak aku, aku belikan patung Barbie untuk dia. Memang seronok gilerlah dia dapat hadiah patung Barbie tue.

Dalam cuti raya ni gak, aku berkesempatan untuk berjumpa dengan kawan-kawan lama aku yg dah lama aku tak jumpa. Salah seorang member aku tue sekrang bekerja di TUDM Labuan, hujung tahun ni Insyallah dia akan dinaikkan pangkat jadi Mejar. La ni disebabkan harga kereta di Labuan memang murah, diapun upgrade keta dia dari proton Wira ke Honda Accord 2.0. Memang best gilerlah dia dapat bawa kereta mahal tapi duduk kat Labuan, mana boleh tekan laju2, pulau tue pun kecik sangat. Tak sampai sejam boleh habis tawaf satu pulau tue.

Aku jumpa member2 Seratas aku kat Taiping Sentral, adalah lebih kurang 4 orang semuanya. Seorang tu jadi cikgu, ada kerja dengan Agensi Dadah Kebangsaan (ADK) dan yg lain tue kerja dengan swasta. Semuanya dah ada steady job dan dah berkeluarga kecuali 2 orang tue masih lagi membujang. Kitaorang lepak pun tak lama…dari pukul 11 malam sampai 2 pagi jer.
Oh yer… masa aku mandikan anak aku yang bongsu tue pada raya ketiga, aku tak sengaja tertuang sedikit air panas kat badan dia. Meraung anak aku tue menangis. Aku cepat-cepat mandikan dia dengan air sejuk. Biler anak aku dah ok sikit dan takder nampak kesan lecuran aku pun bawa pergi Klinik. Kebetulan hari tue hari Ahad dan cuti raya, memang takder klinik yang bukapun. Aku bawa pergi Klinik Apollo tapi diorang suggest pergi klinik lain pasal takder pakar kanak-kanak kat situ. Aku fed-up terus pergi Hospital Asia Colombia dan doktor bagi ubat krim untuk legakan kesakitan anak aku tue. Ramai gak orang yang datang ke hospital ni masa cuti-cuti raya ni.

Aku balik KL pada hari Rabu lepas pasal wife aku ada exam pada hari Khamis tue. Sekarang ni wife aku tengah sambung belajar.. jadinya setiap kali dia ada kelas, akulah yang dok jaga 2 orang anak aku tue. Sorang girl dan sorang boy.. cukup sepasang. Nak tambah pun mungkin boleh maksimum 2 orang je lagi pasal dua-dua anak aku ni dilahirkan secara caesarian, so wife aku memang tak boleh nak bersalin more than 4 orang unlesslah aku tambah bini baru lagi..hehehe
Sempena kita masih di dalam bulan Syawal ini, aku ambik kesempatan untuk mengucapka Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin.


Monday, September 6, 2010

Kalaulah Peristiwa 13 Mei Berulang Kembali

Aku percaya korang kat luar sana mesti sependapat dengan aku bahawa sejak dua tiga menjak ni, banyak sangat isu serangan kaum (racism)di negara kita ni especially di antara 2 kaum utama Malaysia iaitu orang Melayu dengan orang Cina. Mesti setiap hari akan ada berita-berita yang kurang menyenangkan keluar daripada mulut samada daripada orang Melayu ataupun orang Cina..

Kalau tanya aku, aku tengok isu nie terus berterusan tanpa ada ketegasan daripada pihak kerajaan. Masa zaman Tun Mahathir dulu,takler teruk sangat jadi macam ni..mungkin that time, internet pun masih kureng. Sekarang nie, ramai saling kutuk-mengutuk di dalam internet samada melalui Facebook ataupun dalam Youtube.Aku bukan nak sokong mana-mana pihak, tapi pada pendapat aku, aku tengok polisi yang ada sekrang nie tak pulak mengakibatkan sesuatu kaum tue jadi teraniaya dan terpinggir giler..walaupun kaum bumiputera ada diberi advantages berbanding kaum lain, aku tengok kaum lain tue tak pulak jadi pengemis atau pencacai kat negara ni, tapi kaum diorang merupakan kaum terbanyak yang jadi 10 orang terkaya di Malaysia.

Aku maleh nak cakap panjang, tapi kalau jadilah rusuhan kaum macam 13 Mei 1969, confirm akan menyusahkan aku. Confirm aku takkan keluar rumah sebab takut nanti kena serang dek kaum aku sendiri iaitu kaum melayu disebabkan muka aku ni macam chinesse look. Iyerlah, takkan aku nak pakai nametag gantung kat leher untuk bagitau yang aku nie melayu. Aku yakin ramai orang jawa pun takut nak keluar rumah sebab muka diorang tue pun ada iras-iras muka orang cina.

Aku masa kerja jadi cashier kat satu supermarket masa aku cuti sem dulu, penat aku nak menjawab kat auntie-auntie yang aku ni tak faham bahasa mandarin. Terpaksa ler aku bagitau yang aku nie faham bahasa melayu jer walaupun moyang sebelah bapa aku ni cina. Rugi gak aku tak belajar bahasa cina nie, kalau tak mesti dapat tackle amoi cun kat luar sana tue..hehehe

Kalau boleh, aku berdoa janganlah peristiwa 13 Mei nie berulang kembali. Nanti ekonomi kita akan jatuh mendadak dan semua kaum akan saling dendam-mendendami antara satu sama lain. Kemungkinan besar kaum melayu mungkin akan menang disebabkan ramainya kaum melayu di dalam pasukan polis dan tentera, tapi yang menang pun akan jadi arang. Tiada siapa yang akan untung dalam pertelingkahan ini. Silap-silap orang melayu mahupun cina yang kaya-raya akan lari pergi ke negara lain. yerlah, duit bagi diorang tak jadi masalah. Jadi yang takde duit, tinggallah berperang dan mampus kat negara sendiri.

Aku tengok family Tan Sri G.P. Ghanalingam, CEO Westport memang contoh satu keluarga 1Malaysia yang sempurna. Wife dia Cina, dapat anak macam melayu, lepas tue anak dia masuk Islam kawin dengan orang Melayu...so semua bangsa dan agama ada dalam family dia. Kalaulah semua orang boleh hidup mcam family dia ni tanpa ada curiga-mencurigai sesama sendiri, kan bagus. Aman sikit dunia ini.

Wednesday, September 1, 2010

Berbuka Di Fiske Steakhouse

Hari Ahad lepas aku dengan family aku pegi berbuka di luar. Cadangnya nak tukar selera makan western food dan selepas puas mengoogle, aku decide untuk try makan di satu steakthouse melayu di Keramat. Kalau sebelum ini, aku selalu makan western food kat Taman Sri Rampai, tapi lepas aku baca comment2 blogger yang kata makanan kat Keramat tu best giler, aku pun cuba ler.

Kitaorang sampai pun dah lewat sebab anak aku tertidur lepas maghrib.. lebih kurang jam 9.30 mlm baru kitaorang sampai. Nama kedai tue Fiske Steakhouse dan terletak di Medan Selera Keramat..dekat dengan area kilang-kilang tue. Asal kedai tu tak silap aku bukannya kedai makanpun, tapi kedai jual kraftanggan asalnya.

Aku order special lamb chop, while my wife order set asam pedas dan my daughter order spaghetti. Order cepat sampai biarpun orang agak ramai. Suasana tempat diapun agak menarik. Korang boleh pilih samada nak makan dalam bilik air-cond ataupun kat luar.

Special lamb chop ni jadi special sebab ada spaghetti sekali. Rasanya no bad dan portion lamb tue pun banyak. Tapi spoil satu jer, daging dan kuahnya dah tak panas, suam-suam jer. Aku suka kalau daging tue bila sampai jer,dia punya panas sampai berasap-asap.
Yang set asam pedas wife aku order memang lah rasa asam pedasnya tapi dia punya level kepedasannya memang maksimum la. Pedas giler.. tapi rasanya lepas ni nak try order ikan parilah.. hari tue ikan pari dah habis, wife aku order ikan kembung jer. Spaghetti yang anak aku order nampak sedap sampai anak aku makan sampai licin..

Tang harga, memang harga dia kira murah.. special lamb chop hanya RM15, set asam pedas RM10 jer (including air sirap selasih) dan spaghetti hanya RM6.90 jer.
Aku tak sempat ambik gambar lamb chop dengan set asam pedas tue. Tapi gambar-gambar lain adalah.







Monday, August 30, 2010

Tulah Kerajaan Malaysia



Itulah suka-suka nak hina negara orang, kan dah kena tulah. Itulah balasan pada orang indonesia yang suka-suka nak baling tahi busuk diorang tue kat bendera Malaysia, kan dah kena timpa balasan. Cepat je Allah turunkan balasan kat korang ni. Tak pernah2 meletup gunung berapi tue selama 400 tahun, tiba2 meletup bila korang mula hina bendera Malaysia..hahahaha..padan muka korang, kali ni jgn haraplah orang-orang Malaysia nak hulurkan bantuan kat korang.

Sumatran volcano eruption threatens aviation

TANAH KARO (Indonesia): An Indonesian volcano that had been dormant for more than four centuries erupted for the second day in a row Monday, spewing out towering clouds of ash and forcing the evacuation of more than 21,000 people.

Some airplanes had to be diverted because of poor visibility.

Villagers living along the slopes of Mount Sinabung in North Sumatra province have packed up their belongings and headed to emergency shelters, mosques and churches, said Andi Arief, a presidential adviser on disasters.

Their abandoned homes and crops were blanketed in heavy, gray soot, and the air was thick with the smell of sulfur.

Mount Sinabung last erupted in 1600, so observers don't know its eruption pattern and are monitoring it closely for more activity. They raised the volcano's alert to the highest level after its first blast Sunday, which followed days of rumbling.

"The problem is, we really have no idea what to expect," said Surono, a government volcanologist who uses only one name.

"We don't know what set it off, how long it will continue or whether we should expect pyroclastic flows."

So far, 21,000 people have been evacuated, said Arief, and food, emergency tents, and medicine were on the way to the scene. The government also has set up public kitchens for refugees and handed out more than 17,000 respiratory masks.

Several domestic flights from the provincial capital of Medan had to be diverted, according to Bambang Ervan, spokesman for the Transportation Ministry.

Indonesia, the world's largest archipelago, is on the so-called "Ring of Fire," an arc of volcanos and fault lines encircling the Pacific Basin. - AP ( sumber dari TheStar)

Sunday, August 29, 2010

Stucked Di Lane Touch & Go

Seperti biasa, aku akan lalu Highway DUKE untuk ke office aku dan selalunya aku akan guna Smart tag untuk bayar tol tapi disebabkan bateri Smart tag aku tu dah nak kong..so aku pun guna ler laluan Touch ‘N’ Go untuk bayar tol.
Aku ingatkan kereta selalu tersangkut di laluan Smart Tag sahaja..yerlah, kadang2 sebab driver tu bawa laju sampai reader tol tu tak boleh baca dia punya Smart Tag. Kalau korang perasan, memang selalu ada jer kereta yang tersangkut di laluan Smart Tag tue.. so memang dah jadi benda tak pelik bagi aku dah yang selalu guna laluan Smart Tag ni.
Tapi hari ni first time aku tengok ada kereta tersangkut kat laluan Touch ‘N’ Go. Aku pun tak tau sebab apa kereta tu boleh sangkut…aku tengok driver kereta tu keluar dan pergi ke kereta belakang (btw, kereta aku no 2 dibelakang kereta yang tersangkut tu). Aku nampak dia bagi duit kat mamat kereta belakang tue dan pinjam Touch ‘N’ Go mamat tue. Ishh, kalau aku mungkin tak bagilah kat mamat yg kereta tersangkut tue, takut selamba jer dia terlupa dan terus blah lepas touch kad Touch ‘N’ Go aku tue nanti.
Aku pun tak nak buang masa aku , terus aku tukar lane aku.. dan aku tengok mamat kereta yang tersangkut tue berhenti jap lepas touch kad Touch ‘N’ Go, untuk pulangkan balik kepada owner asal kad Touch ‘N’ Go tue.
Dari pandangan mata aku nie, kalau aku sendiri tak confident ada berapa balance dalam kad Touch ‘N’ Go aku tue, better pegi jer lah kat lane Tunai. Lagipun, jam pun belum pukul 7 pagi, memang tak jem pun semua kaunter-kaunter tol tue. So untuk berprasangka baik , aku ingat mamat tue mungkin mamai ataupun dia baru perasan yang dia tertinggal kad Touch ‘N’ Go kat rumah dia kot.

Thursday, August 26, 2010

Ragam Anak

Jom layan video anak aku menari masa aku dgn family aku pegi dinner kat Hotel Legend KL 2 bulan lepas.

. video

Wednesday, August 25, 2010

Berbuka Di Restoran Sup Kaww

Semalam aku dengan bebudak ofis aku pakat nak makan kat luar. Cadang mula-mula nak berbuka di Kuang BarbequeLand tapi sebab dah full booking, so kitaorg tukar venue kat Restoran Sup Kaww kat SS6, Kelana Jaya, betul2 sebelah Giant & Station Minyak Shell.

Sebenarnya, kitaorg semua baru first time nak pegi makan restoran ni..semuanya tak pernah pegi pun before this. Dapat tahu tentang restoran ni pun melalui google search.

Kitaorg sampai lebih kurang jam 6 ptg..tgk tak ramai pun orang tapi suasana tempat dia agak menarik gaklah dan tak kotor. Disebabkan restoran ni popular kerana sup kawnya, maka kitaorg pun decide untuk order sup kaw seedtiap seorang. Yg sorang lagi order sup ekor jer. Aku pulak tambah order satu set asam pedas sebab nampak menarik dia punya presentation kat dalam menu dia tue.

Biler sampai order, semuanya terkejut biler tengok saiz sup kaww.. memang confirm dalam hati takkan boleh habis. Itulah pasal, punyalah tamak dan tinggi sangat nafsu. Tapi aku berjaya gak habiskan, yg lain tue tapau buat makan sahur. Tapi sup dia aku kira best gaklah dan tak rasa macam sup mamak. Dia punya content pun tak kedekutlah,penuh dengan daging,perut & ekor.

Tapi other than dia punya sup, semuanya boleh dikatakan biasa-biasa jer tapi ikan pari asam pedas dia memang totally failed. Tak sebijikpun mcm presentation dalam menu dia tue...memang kosong, takde langsung sayur bendi ker atau sayur lain. Dia punya rasa aku tak boleh nak cakap,memang bukan rasa asam pedas tapi rasa mcm kurang asam
punya tukang masak yang tak reti memasak ni.

Overall, aku tengok tempat nie oklah tapi since kat area SS6 ni terlalu banyak kedai-kedai makan, so tak ramai yang datang makan kat restoran ni. Next time, kalau aku datangpun maybe untuk makan sup dia je. Tang harga, aku rasa oklah iaitu tak mahal sangat dan tak murah, kira bolehlah.

Bilik surau pun ada disediakan kalau nak semayang. Lebih kurang jam 9.30 kitaorg cargas balik. Letih punya pasal, sampai aku tak bersahur pagi ni...tue yg rasa maleh nak buat kerja ni.





Tuesday, August 24, 2010

My debut into the world of blogging

Aku mengucapkan selamat datang kepada diriku sendiri ke dunia blog. Hopefully, aku akan usahakan diri aku untuk menulis sekerap yang mungkin, kemungkinan at least seminggu sekali.

Untuk post yang first ini, aku akan jelaskan about why i just tiba-tiba create my own blog. Basically, selain daripada untuk menghilangkan saat-saat boring aku, aku juga menulis blog ini adalah semata-mata untuk kepuasan diri sendiri. So eventhough kalau takde pembaca untuk blog aku nipun, aku tak kisahpun.

So dalam seminggu dua ini, maybe i'll write nothing because i will keep myself busy beautifying my blog.

Anyway, aku berazam untuk cuba menjadi seorang blogger yang aktif and please doakan aku untuk itu.

TQ.