Monday, August 30, 2010

Tulah Kerajaan Malaysia



Itulah suka-suka nak hina negara orang, kan dah kena tulah. Itulah balasan pada orang indonesia yang suka-suka nak baling tahi busuk diorang tue kat bendera Malaysia, kan dah kena timpa balasan. Cepat je Allah turunkan balasan kat korang ni. Tak pernah2 meletup gunung berapi tue selama 400 tahun, tiba2 meletup bila korang mula hina bendera Malaysia..hahahaha..padan muka korang, kali ni jgn haraplah orang-orang Malaysia nak hulurkan bantuan kat korang.

Sumatran volcano eruption threatens aviation

TANAH KARO (Indonesia): An Indonesian volcano that had been dormant for more than four centuries erupted for the second day in a row Monday, spewing out towering clouds of ash and forcing the evacuation of more than 21,000 people.

Some airplanes had to be diverted because of poor visibility.

Villagers living along the slopes of Mount Sinabung in North Sumatra province have packed up their belongings and headed to emergency shelters, mosques and churches, said Andi Arief, a presidential adviser on disasters.

Their abandoned homes and crops were blanketed in heavy, gray soot, and the air was thick with the smell of sulfur.

Mount Sinabung last erupted in 1600, so observers don't know its eruption pattern and are monitoring it closely for more activity. They raised the volcano's alert to the highest level after its first blast Sunday, which followed days of rumbling.

"The problem is, we really have no idea what to expect," said Surono, a government volcanologist who uses only one name.

"We don't know what set it off, how long it will continue or whether we should expect pyroclastic flows."

So far, 21,000 people have been evacuated, said Arief, and food, emergency tents, and medicine were on the way to the scene. The government also has set up public kitchens for refugees and handed out more than 17,000 respiratory masks.

Several domestic flights from the provincial capital of Medan had to be diverted, according to Bambang Ervan, spokesman for the Transportation Ministry.

Indonesia, the world's largest archipelago, is on the so-called "Ring of Fire," an arc of volcanos and fault lines encircling the Pacific Basin. - AP ( sumber dari TheStar)

Sunday, August 29, 2010

Stucked Di Lane Touch & Go

Seperti biasa, aku akan lalu Highway DUKE untuk ke office aku dan selalunya aku akan guna Smart tag untuk bayar tol tapi disebabkan bateri Smart tag aku tu dah nak kong..so aku pun guna ler laluan Touch ‘N’ Go untuk bayar tol.
Aku ingatkan kereta selalu tersangkut di laluan Smart Tag sahaja..yerlah, kadang2 sebab driver tu bawa laju sampai reader tol tu tak boleh baca dia punya Smart Tag. Kalau korang perasan, memang selalu ada jer kereta yang tersangkut di laluan Smart Tag tue.. so memang dah jadi benda tak pelik bagi aku dah yang selalu guna laluan Smart Tag ni.
Tapi hari ni first time aku tengok ada kereta tersangkut kat laluan Touch ‘N’ Go. Aku pun tak tau sebab apa kereta tu boleh sangkut…aku tengok driver kereta tu keluar dan pergi ke kereta belakang (btw, kereta aku no 2 dibelakang kereta yang tersangkut tu). Aku nampak dia bagi duit kat mamat kereta belakang tue dan pinjam Touch ‘N’ Go mamat tue. Ishh, kalau aku mungkin tak bagilah kat mamat yg kereta tersangkut tue, takut selamba jer dia terlupa dan terus blah lepas touch kad Touch ‘N’ Go aku tue nanti.
Aku pun tak nak buang masa aku , terus aku tukar lane aku.. dan aku tengok mamat kereta yang tersangkut tue berhenti jap lepas touch kad Touch ‘N’ Go, untuk pulangkan balik kepada owner asal kad Touch ‘N’ Go tue.
Dari pandangan mata aku nie, kalau aku sendiri tak confident ada berapa balance dalam kad Touch ‘N’ Go aku tue, better pegi jer lah kat lane Tunai. Lagipun, jam pun belum pukul 7 pagi, memang tak jem pun semua kaunter-kaunter tol tue. So untuk berprasangka baik , aku ingat mamat tue mungkin mamai ataupun dia baru perasan yang dia tertinggal kad Touch ‘N’ Go kat rumah dia kot.

Thursday, August 26, 2010

Ragam Anak

Jom layan video anak aku menari masa aku dgn family aku pegi dinner kat Hotel Legend KL 2 bulan lepas.

. video

Wednesday, August 25, 2010

Berbuka Di Restoran Sup Kaww

Semalam aku dengan bebudak ofis aku pakat nak makan kat luar. Cadang mula-mula nak berbuka di Kuang BarbequeLand tapi sebab dah full booking, so kitaorg tukar venue kat Restoran Sup Kaww kat SS6, Kelana Jaya, betul2 sebelah Giant & Station Minyak Shell.

Sebenarnya, kitaorg semua baru first time nak pegi makan restoran ni..semuanya tak pernah pegi pun before this. Dapat tahu tentang restoran ni pun melalui google search.

Kitaorg sampai lebih kurang jam 6 ptg..tgk tak ramai pun orang tapi suasana tempat dia agak menarik gaklah dan tak kotor. Disebabkan restoran ni popular kerana sup kawnya, maka kitaorg pun decide untuk order sup kaw seedtiap seorang. Yg sorang lagi order sup ekor jer. Aku pulak tambah order satu set asam pedas sebab nampak menarik dia punya presentation kat dalam menu dia tue.

Biler sampai order, semuanya terkejut biler tengok saiz sup kaww.. memang confirm dalam hati takkan boleh habis. Itulah pasal, punyalah tamak dan tinggi sangat nafsu. Tapi aku berjaya gak habiskan, yg lain tue tapau buat makan sahur. Tapi sup dia aku kira best gaklah dan tak rasa macam sup mamak. Dia punya content pun tak kedekutlah,penuh dengan daging,perut & ekor.

Tapi other than dia punya sup, semuanya boleh dikatakan biasa-biasa jer tapi ikan pari asam pedas dia memang totally failed. Tak sebijikpun mcm presentation dalam menu dia tue...memang kosong, takde langsung sayur bendi ker atau sayur lain. Dia punya rasa aku tak boleh nak cakap,memang bukan rasa asam pedas tapi rasa mcm kurang asam
punya tukang masak yang tak reti memasak ni.

Overall, aku tengok tempat nie oklah tapi since kat area SS6 ni terlalu banyak kedai-kedai makan, so tak ramai yang datang makan kat restoran ni. Next time, kalau aku datangpun maybe untuk makan sup dia je. Tang harga, aku rasa oklah iaitu tak mahal sangat dan tak murah, kira bolehlah.

Bilik surau pun ada disediakan kalau nak semayang. Lebih kurang jam 9.30 kitaorg cargas balik. Letih punya pasal, sampai aku tak bersahur pagi ni...tue yg rasa maleh nak buat kerja ni.





Tuesday, August 24, 2010

My debut into the world of blogging

Aku mengucapkan selamat datang kepada diriku sendiri ke dunia blog. Hopefully, aku akan usahakan diri aku untuk menulis sekerap yang mungkin, kemungkinan at least seminggu sekali.

Untuk post yang first ini, aku akan jelaskan about why i just tiba-tiba create my own blog. Basically, selain daripada untuk menghilangkan saat-saat boring aku, aku juga menulis blog ini adalah semata-mata untuk kepuasan diri sendiri. So eventhough kalau takde pembaca untuk blog aku nipun, aku tak kisahpun.

So dalam seminggu dua ini, maybe i'll write nothing because i will keep myself busy beautifying my blog.

Anyway, aku berazam untuk cuba menjadi seorang blogger yang aktif and please doakan aku untuk itu.

TQ.